Det handler om tradisjoner

I to år har Bodil Nordjore reist landet rundt i jakten på lokale lefseoppskrifter. Resultatet har blitt en bok med i underkant av 300 oppskrifter og historier om lefsa som tradisjonsmat. Nordjore beskriver hvordan en oppskrift vandrer fra sted til sted, hvor ulike mennesker setter sine preg på den på ferden. Med tiden forandrer den seg, og på den måten er den levende. Ifølge Nordjore selv, er det ikke noe annet matemne det ligger så mye håndbåren kunnskap, stolthet, prestisje og kjærlighet i som en leiv med lefse; ”lefse er nesten lik mamma. Det er arbeid som krever kloke hender og tilliten med å forvalte de dyrebare råvarene, og utvikle en attraksjon i å kunne servere tynne, smakfulle fløyelsmyke lefser. Alle vil ha det.»

Lefseoppskrift for nybyrjarar: (Av Bodil Nordjore)

 

  • 250 g. meierismør
  • 2 l. mjølk
  • 3 dl semulegryn
  • Kveitemjøl til passa deig
  • Om lag 2 kg totalt med utbakingsmjøl

Smelt smør, ha oppi mjølka og kok opp. Lat koke 4 min., ha oppi semulegryn og rør godt so det ikkje klumper seg.
Kok i 8 min.
Ha grauten i ein bolle og mjøla til deigen slepper, og ikkje er klissete lenger.
Samle deigen og lag ei pølse, del opp i emne og kjevle fine leivar. Legg på klede over.
Dynk med vatn og smør med mjukt smør, strø med sukker, brett saman som ein konvolutt.
Legg saman. Klypp i fine bitar.
Steikast på varm takke. Det skal bli fine brune prikkar. Bløytast og smørjast med smør og sukker. Knallgoe til kaffe.