Elever, foreldre og besteforeldre kan ha mange spørsmål før de sender sitt barn eller barnebarn til Norgesskolen. Her har vi samlet noen av de oftest stilte spørsmålene. Hvis dere har andre spørsmål, vennligst send dem til skolen@nww.no.

Hvordan bor elevene på Norgesskolen?
Elevene bor på internatene på Sagavoll. Det er både enkelt- og dobbeltrom på internatene og vi forsøker å plassere de yngste elevene i dobbeltrom slik at de ikke skal være alene. Elevene deles inn i grupper etter alder og kjønn og hver gruppe får sin gruppeleder. På denne måten blir de godt kjent med én voksen person i tillegg til læreren sin. Dessuten har vi god oversikt til enhver tid.

Hvordan er maten?
På Norgesskolen får vi godt norsk kosthold – og det betyr bl.a. mye brød som kan være uvant for mange. Vi spiser alle måltider i spisesalen og gruppelederen sitter sammen med gruppen sin. Til frokost får vi havregrøt, ferskt brød, knekkebrød, ost, syltetøy, kjøttpålegg og frisk frukt. Til lunsj er det alltid salatbar, noen ganger suppe eller en annen varm rett sammen med brød/rundstykker og forskjellige typer pålegg. Middagen består av poteter, en fiske- eller en kjøttrett og grønnsaker. Til kvelds spiser elevene nistepakke som de har smurt under lunsjen (oppbevares kjølig). Noen kvelder vanker det overraskelser som vafler eller kaker.

Mitt barn trenger en spesiell diett – hva gjør vi?
Det er viktig at vi får detaljert beskjed om ditt barns diett slik at vi kan orientere kjøkkenet på Sagavoll Folkehøgskole om dette.

Kan elevene få vasket tøy?
Det blir anledning til å vaske tøy de to første ukene etter vasketurnus. Det er viktig at tøyet merkes godt, spesielt for de minste elevene da det er lederne som vasker deres klær. Vi regner med at de eldste elevene ordner egen klesvask. Norgesskolen dekker utgiftene til klesvasken.

Hva skal vi pakke?
I tillegg til vanlige klær, anbefaler vi at barnet ditt har med seg regntøy, varmt og vindtett tøy og både inne- og utesko. Husk også å pakke badetøy og badehåndkle. Skolen sørger for dyne, pute, sengetøy og håndklær til alle elevene. Vi har også telt, liggeunderlag og soveposer til telttur. Utstyrslisten viser hva elevene bør ha med seg av utstyr for øvrig, se her.

Kan elevene ta med mobiltelefon, ipad og bærbar pc?
Barna/ungdommen kan ha mobiltelefon, ipad og bærbar pc med seg. De skal imidlertid kun benyttes i kommunikasjonstimen. Da kan elevene kontakte familie og spille spill. Bærbar pc og ipads kan også benyttes ved behov i undervisningen,

Skal elevene ha med seg lommepenger?
Ved betaling av skolenpengene går 300 NOK til lommepenger. Vi har en elevbank hvor elevene kan ta ut 300 NOK. Banken har faste åpningstider og de kan ta ut penger ved behov. De trenger derfor ikke å ha med mer penger. Elevene kan ved behov ta med ett kredittkort eller mer penger. Vi understreker imidlertid at penger og verdisaker er elevenes eget ansvar.

Er det noe krav til forkunnskaper i norsk språk?
Det er ikke nødvendig å kunne norsk for å delta på Norgesskolen. I undervisningen deles elevene i grupper etter alder og ferdighet. Norgesskolens språk er norsk og brukes i alle organiserte aktiviteter. Annet språk vil imidlertid bli benyttet, når det er nødvendig av hensyn til elevene.

Hva skjer hvis barnet mitt må reise hjem?
I løpet av Norgesskolen kan det skje at vi må sende elever hjem p.g.a. sykdom, hjemlengsel eller fordi de har brutt skolens regler. En eventuell hjemsendelse vil naturligvis kun skje etter kontakt med foreldre eller foresatte, og den vil foregå for egen regning. I slike tilfelle kan vi ikke refundere skolepengene da utgiftene til både personale og lokalleie er de samme.

Har dere regler for bruk av alkohol, tobakk og narkotika?
Vi understreker at bruk av alkohol og narkotika er forbudt. Det er heller ikke tillatt å røyke på skolen. Lederne vil sikre seg at reglene blir overholdt. I den forbindelse gjør vi oppmerksom på at overtredelse av reglene vil kunne medføre øyeblikkelig hjemsendelse. En eventuell hjemsendelse vil naturligvis kun skje etter kontakt med foreldre eller foresatte, og den vil foregå for egen regning.

Kan elevene ta med et eget instrument?
Ja, de kan gjerne ta med et eget instrument. De har mulighet til å øve på kveldene. Vi oppfordrer også elever til å vise sine talenter på talentkvelden og på opptredenen avslutningsdagen. Vi har imidlertid også tilgang til pianoer, flygler, gitarer og trommer på Sagavoll Folkehøgskole, så vi hører ofte en eller annen elev som spiller – og det er gøy!

Må elevene være norske statsborgere for å delta?
Elevene trenger ikke å være norske statsborgere for å delta. De fleste elevene er norske statsborgere, men elever med alle nasjonaliteter er velkomne.