Nyhetene om en avtale mellom Norge og Storbritannia selv uten en Brexit-avtale med EU kommer som en stor lettelse for mange nordmenn boende i Storbritannia og briter boende i Norge.

Den britiske statsministeren Theresa May (venstre) og statsminister Erna Solberg er enige om å ivareta rettighetene til borgere fra hverandres land som bor i deres land. Foto: Stortinget

Under den britiske statsministeren Theresa Mays besøk til Norge i oktober 2017 ble hun og statsminister Erna Solberg enige om at britiske borgere som allerede bor i Norge og norske borgere som allerede bor i Storbritannia vil ha retten til å forbli boende, selv ved tilfelle det blir en Brexit uten avtale med EU, rapporterer Reuters.

Utenriksminsiter Ine Eriksen Søreide sa til Stortinget torsdag 8. november at:

“[Statsministrene May og Solberg] bekreftet at Norge og Storbritannia vil få på plass ordninger som ivaretar norske og britiske borgere som i dag bor i våre land. Dette gjelder selv om det ikke skulle bli en avtale mellom EU og Storbritannia.”

Norwegians Worldwide har snakket med kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet som utdypet saken:

“Da den britiske statsministeren Theresa May besøkte statsminister Erna Solberg i Oslo forrige uke, bekreftet de to statsministrene at briter og nordmenn som i dag bor i Norge og Storbritannia ikke skal måtte forlate landet de lever i, selv om Storbritannia skulle komme til å forlate EU uten noen avtale. Så ble de to statsministrene også enige om at dersom en slik situasjon oppstår – at Storbritannia forlater EU uten en avtale – så skal Norge og Storbritannia få på plass ordninger mellom våre to land som skal ivareta våre borgeres interesser. Dette følges nå opp med dialog om hvordan slike ordninger kan utformes.”