Norgesskolen utvikler ungene våre slik vi alltid har drømt om

En brosjyre fra den gang Norgesskolen så dagens lys, skulle forandre livet til yngstemann i familien. Jamil lot seg ikke be to ganger og før vi visste ordet av det var fjortenåringen på plass i en buss utenfor Oslo S, sammen med en gjeng gutter og jenter fra alle verdenshjørner. Eventyret begynte allerede der, før bussen satte kursen mot Råde.

Hjemme i Tunisia ventet vi i spenning på øyeblikket når det var ”tillatt” å ringe skolen for å høre hvordan det gikk. (det var ikke mange som hadde mobiltelefon den gang!)
Hva gjør vi, tenkte jeg, hvis han sier at han lengter hjem? Da vi endelig fikk høre stemmen hans, var den utålmodig. – Jeg har ikke så mye tid til å snakke med dere for her er det masse som skjer og veldig moro!
Resten fikk vi høre via mail. Små historier om alle de nye vennene, hvor de kom fra og om alle de rare aktivitetene på skolen. – Grisene stinker, sa Jamil. – Griser? sa jeg, men snart forsto vi at fem dagers skole ikke alltid var bak skolepulten. Her var det dyrestell, camping og båtturer. Norske tradisjoner ble presentert via håndarbeid, feiring av jul og 17. mai, for ikke å glemme de flotte utfluktene til Oslo, til kulturelle plasser som representerte årets tema.

Da vi hentet Jamil den siste skoledagen, måtte vi love at vi omgående skulle melde ham på til neste sommer. Jamil satt stolt i baksetet med arbeidsperm og skolebok. Her var venner og lærere foreviget med bilder og morsomme kommentarer.
– Er det mulig å ha det så gøy og samtidig lære så mye? sa Jamil.

Det ble fem spennende år, nye temaer, gamle venner og nye venner, teater og dans, før Jamil måtte si takk for seg. Han var blitt blitt for gammel!
Hva hadde han så fått med seg fra disse fem årene, bortsett fra trofaste venner som fortsatt holder kontakt? Jamil lærte enda bedre norsk, så bra at han kunne studere i Norge uten problem. Han fikk et godt innblik i teaterets verden, så mye at han valgte ett år på Revyskolen utenfor Oslo, før han tok fatt på tyngre studier. Han lærte så mye om aktivitetene på Norgesskolen at han søkte seg dit som fritidsleder så fort det lot seg gjøre. I år blir det fjerde året.

Norgesskolen utvikler ungene våre slik vi alltid har drømt om. En eksotisk gjeng  blander språk, kultur og latter i trygge omgivelser. Fellesnevneren er Norge, men jommen tror jeg ikke det aller viktigste er at alle disse ”annerledes-barna” med et ben i hvert land, finner hverandre i et helt nytt fellesskap!