Gro Dahles nye bok Amerika er en novellesamling, der alle fortellingene henger sammen og handler om de samme tre personene – mor, far og en liten datter som flytter fra Norge til Amerika. Det handler om å feire jul på amerikansk, om å savne ekte grantrær og skog, om alle naboene som har våpen, om å føle seg fremmed og rar, om hvordan barn omgås hverandre og om å lengte hjem.

Norwegians Worldwide møter forfatteren i Oslo, hvor hun jobber med sitt neste bokprosjekt Megzilla, en ungdomsroman om det å være en selvopptatt tenåring.

Fakta og fiksjon
Dahle dro til New Jersey i USA som femåring. Hennes far var oljeingeniør i Esso, og hennes mor var med. Hun reiste tilbake sammen med sin datter da hun skrev på boken, for å se hvilke minner som dukket opp. Hennes egne erfaringer fra barndommen er utgangspunktet for boken, men hun understreker at fakta og hendelser er overdrevet, forandret eller oppdiktet for å lage en historie. Mye er allikevel tatt fra virkeligheten. Som hennes forhold til skolebussen.

«Det verste med USA var skolebussen og skolen. Alt var fremmed og jeg skjønte ikke språket. I Norge startet man ikke på skolen før man var syv, mens i USA var alle i full gang med å lese og skrive som femåringer. Jeg kunne ingen av delene, og jeg skulle i tillegg gjøre det på et språk jeg ikke kunne. Jeg kunne bare noen få ord. Det var hardt som femåring».

Noe annet som var skummelt i USA, var det at man ikke kunne gå noe sted. «Det var jo praktiske grunner til at man ikke kunne gå langs veien, og samfunnet er jo lagt opp til at man kjører overalt. Men for meg ble det noe skummelt, jeg skjønte ikke hva det var som var så farlig at man ikke kunne gå langs veien slik man kan i Norge».

Etter hvert følte hun seg mer og mer hjemme i USA, og familien ble værende i tre år, før de dro hjem. De dro så tilbake for opphold nummer to, som varte i to år. Da var hun 16 år, og hadde slettes ikke lyst å dra hjem.

«Det er veldig spennende å flytte til et nytt sted, man har jo forberedt seg i lang tid og hele kroppen er klar. Når man skal hjem kan det være verre. Man har investert mye følelser og det blir et opprykk som kan gjøre vondt», sier hun. I tillegg har mye forandret seg når man kommer hjem, inkludert deg selv. Du blir jo formet av erfaringene du har gjort deg.

Evig eies kun det tapte
Forsiden på boken Amerika er et bilde av en ape fra boken Dyrenes liv. I boken er den et eksempel på noe man glemte å ta med da man dro, som derfor får stor verdi og blir savnet. «Når man flytter.. det man glemmer å ta med blir med ett veldig viktig, fordi man er langt borte. Man kan savne helt bagatellmessige ting, fordi man lot det ligge igjen. Man blir nostalgisk. Boller med brunost smaker plutselig mye bedre», sier Dahle. Hun tenker tilbake på at den lille familien dro inn til sjømannskirken i Brooklyn for å spise vafler og feire 17. mai. 

Amerika, håpets land
Dahles far hadde en drøm om Amerika, at alt var bedre der, det var verdens beste land, det var magisk, et slags paradis. Dahle mener det er ofte de ressurssterke som tar valget om å reise ut. Ikke bare økonomiske resurser, men også personlige. «Du trenger engasjement og mot for å rykke deg opp fra din vante tilværelse. Pappa fikk mye ut av våre opphold i USA. Jeg er usikker på om mamma fikk så mye ut av det, hun var nok lettet over å komme hjem. Der borte hadde hun ingen jobb, og hun var litt prisgitt pappas valg. Hun fikk aldri sitt eget liv der borte. Jeg tror det er enda tøffere nå hvis du «bare» er med, fordi nå er det større forventninger til kvinners karriere. Samtidig er det i dag adskillig lettere å forberede seg på et utenlandsopphold. Internett har forandret verden fullstendig.

Drømmen om Amerika er fortsatt levende; langt opp på Dahles ønskeliste for fremtiden er nemlig en seks måneders biltur på tvers av USA. «Jeg tror fortsatt mange har en drøm om USA, og ingenting kan måle seg med en drøm».

Gro Dahle

Gro Dahle (f.1962) har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a Brageprisen, Aschehougprisen, Kritikerprisen, og sist i 2015 Den norske nasjonale poesiprisen, Vindtornprisen, for sin innsats for norsk poesi. Hun er en barnebokforfatter, ofte illustrert av mannen, Svein Nyhus, eller datteren, Kaja Dahle Nyhus. Oversatt til en rekke språk.

Hennes bok Amerika kan kjøpes hos www.cappelendamm.no