Generalsekretær Hanne K. Aaberg og medlemskoordinator Klara Wade var på Arendalsuka sammen med interesseorganisasjonen “Ja til dobbelt statsborgerskap” for å skape blest om forslaget om dobbelt statsborgerskap. Fredag morgen stod vi på stand iført synlige, hvite t-skjorter og delte ut informative brosjyrer. Med masse entusiasme og engasjement møtte vi politikere, arbeidstakere, skoleelever, pensjonister og andre forbipasserende. Mange av de vi snakket med var overrasket over å høre at dobbelt statsborgerskap er forbudt i Norge, og flere hadde venner med to statsborgerskap. Selv skeptikerne sa seg enige i at med så mange unntak fra loven er ikke forbudet lenger prinsipielt og forstod at vi ønsket en forandring.

Senere på dagen arrangerte vi debatt hvor stortingsrepresentant for Venstre og forslagsstiller, Sveinung Rotevatn, møtte internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet, Odd-Inge Kvalheim. Vi spurte panelet om det er på tide å innføre dobbelt statsborgerskap i Norge. Rotevatn mener at statsborgerloven bør endres og at det vil bidra til integrering samt gjøre det enklere for uteboende nordmenn å flytte hjem igjen. Han uttalte også at lojalitet ikke kan vedtas, og at to statsborgerskap dermed ikke kommer i veien for å føle seg lojal mot Norge. Odd-Inge Kvalheim anerkjente at i en globalisert verden er det flere nordmenn som bor i lengre perioder i utlandet og som har behov for dobbelt statsborgerskap. Han understreket allikevel at det er nettopp globaliseringen som har ført til en økning i enkelte former for kriminalitet, som for eksempel bortføring av barn og tvangsekteskap, og at disse lovbruddene er vanskeligere å bekjempe med dobbelt statsborgerskap. Les hva som ble tvitret fra debatten under emneknaggen #dobbeltstatsborgerskap.

Vi gleder oss til å fortsette arbeidet for dobbelt statsborgerskap i Norge. Følg med på Twitter, Facebook og her på nettsidene for oppdateringer i saken. Følg også med på arbeidet til “Ja til dobbelt statsborgerskap”, en interesseorganisasjon startet av to av våre medlemmer, Donna Fox og Cecilie Myhre.

Ønsker du å støtte vårt arbeid for dobbelt statsborgerskap? Bli medlem!