Å flytte til et nytt land åpner opp mange nye muligheter for deg og din familie. Du møter nye mennesker, får venner fra hele verden og blir bedre kjent med deg selv. Her har vi samlet noen gode råd på veien, til deg som vurderer å flytte ut, eller som allerede bor ute.

Vær forberedt!
Det er spennende å flytte til et nytt land. Men det er også utfordende, og du må være klar for en omstillng. Byrokratiske prosedyrer og regler, en ny kultur og levesett å forholde seg til. Det kan være lurt å instille seg på at det ikke er s lett i starten, og det tar gjerne litt tid å få seg venner og venne seg til kulturen. Uansett om du drar alene eller sammen med familien burde du forberede deg. En fin måte å gjøre det er å lese så mye du kan om stedet du skal til. Du kan også ta kontakt med andre expats i området, og få tips fra dem.

Skap et sosialt nettverk så fort som mulig
Bruk nettverket ditt for alt det er verdt. Enten det er familie, venner, bekjente eller kolleger. Send en felles e-post hvor du informerer om at du skal flytte. Plutselig er det noen som kjenner noen og du kan få en viktig kontakt. Facebook er en flott portal å bruke, da flere land har internasjonale grupper du kan melde deg inn i. Se om landet du bor i har sjømannskirke, ambassade eller konsulat. Dette kan være et hyggelig og trygt møtested, særlig i begynnelsen, eller dersom du kommer opp i vanskelige situasjoner.

Utforsk!
Fra dag en burde du se deg rundt og utforske området du bor i. Når man begynner i ny jobb blir man fort travel og oppslukt i hverdagens rutiner. Bruk helgene til å dra på oppdagelsesferd. Sjekk også om ditt førerkort er gyldig, og ta eventuelle ekstrakurs for å få lokalt førerkort.

Språk
Gjør en innsats for å løre deg det lokale språket. Dette har du ingenting å tape på. Selv om man klarer seg fint med engelsk i veldig mange land, blir du aldri helt integrert før du kan snakke det samme språket som de lokale. Desuuten er dette en fin måte å skape seg et nettverk på, å melde seg på en språkskole.

Oppretthold barnas språk
Dersom barna dine skal gå på utenlandsk skole over flere år, kan Norgesskolen
være en god ide. Her kan barna også forberede seg til Bergenstesten, dersom de har behov for det.