Norske folkeeventyr ble spredd fra munn til munn i lang tid, frem til to menn som het Asbjørnsen og Moe reiste land og strand rundt og skrev dem ned for mer enn 150 år siden.

I gamle dager var ikke eventyrene barnehistorier, men ble fortalt blant voksne. I dag er eventyrene mer tilpasset barns ører. I eventyrene møter vi typisk norske skikkelser som Troll som bor i berget, og Huldra som er en vakker kvinne med kuhale som lokker med seg unge menn inn i skogen der de blir ”bergtatt” og forsvinner for alltid. Du møter også på snakkende dyr og trollkjerringer. Dyrene i eventyrene er vanlige norske skogsdyr og husdyr som reven, bjørnen, høna og grisen. Det er ofte en kamp mellom godt og ondt i eventyrene og helten vinner alltid til slutt. Men helten er ikke nødvendigvis bare god, og ofte vinner han ved lureri, og moralen er ofte at den lureste vinner til slutt. Typiske ting helten vinner i eventyret er Askeladden som gang på gang vinner prinsessen og halve kongeriket. Eventyrene karakteriseres også av elementer av humor.

Asbjørnsen og Moes eventyrsamling er oversatt til mange språk.
Her har du et lite eventyr om en hare som snakker med en rev, og du kan lese dette og mange flere i Asbjørnsen og Moe sin bøker:

Det var engang en hare som var ute og gikk i det grønne. “Å, hurra, hei og hopp!” skrek han, hoppet og sprang, og rett som det var, gjorde han et rundkast bortetter og sto på to-ben i groen.
Så kom det en rev luskende.
“God dag, god dag!” sa haren. “Jeg er så glad i dag, for det jeg har vært gift, skal du vite,” sa haren.
“Det var vel det da,” sa reven.
“Å, det var ikke så vel heller, for hun skåret hardt på hornene, og så var det et troll til kjerring jeg fikk,” sa han.
“Det var ille det da,” sa reven.
“Å, det var ikke så ille heller,” sa haren, “for jeg fikk rikdom med henne, hun hadde en stue.”
“Det var da vel det,” sa reven.
“Å, det var ikke så vel heller,” sa haren, “for stua brant opp, og alt det vi eide.”
“Det var da riktig ille,” sa reven.
“Å, det var ikke så ille enda,” sa haren, “for hun brant opp kjerringa med.”