Fish, seafood and "matpakke".

Norge har lange tradisjoner med fiske langs kysten, og vi spiser mye fisk. Laks er spesielt populært, og vår største eksportvare etter oljen.

Moderne nordmenn 
I senere tid er sider som Matprat blitt svært populære for inspirasjon og oppskrifter, og nå har også matkasser levert hjem på døren blitt en gjenganger, spesielt for travle familier.

Typisk norsk middagsmat er inspirert av mane andre land. På fredager spiser svært mange nordmenn taco, inspirert fra Mexico og USAs Tex Mex. Pizza er en slager, da særlig pizza Grandiosa som det selges over 20 millioner av hvert år. Wok insirert fra asia, sushi og indisk er også populært. Den klassiske norske middagen består gjenre av kjøtt eller fisk med kokte poteter og grønnsaker til. For en tradisjonell vri, er flatbrød en klassiker.

Brød
Nordmenn er kjent for å spise mye brød, både til frokost, lunch og kveldsmat. I mange land er varm lunch normen, mens i Norge er det vanlig å spise medbragte brødskiver, gjerne med vårt mest klassiske pålegg, brunosten.

Tine brunost. Foto: Tine

17 mai-mat
Dette er en festdag, og mange har festfrokoster hvor det serveres røkelaks, eggerøre, brød, spekemat, jordbær, kake og champagne. Resten av dagen går det i mye pølser og is for barna og barnefamiliene, mens det ellers er fullt opp på alle restauranter som oftest har en satt meny denne dagen.

Sommermat
Om sommeren er reker og sjømat ekstra populært, rekene servers kalde med majones, loff og hvitvin. Hummer er en mer luksuriøs variant, og krabbe serveres på samme måte som reker. Mange er så heldige å ha frukt-trær i hagen, og kan sanke epler og frukt som kan gjøres om til kaker, saft, eller spises fersk.

Høstmat
‘Fårikål’ er norges nasjonalrett, og en klassiker om høsten. Serveres med kokte poteter.

Julemat
Ribbe er nummer en på julaften, med pinnekjøtt på nummer to. Lutefisk er mer spesielt, men spises også av mange. Smalahove (sauehode) og torsk er to andre retter mange spiser på julaften eller i løpet av julen. På lille juaften 23. desember, er det mange som serverer risengrynsgrøt.

 

 

Vakler og lefse
Hvis du besøker en norsk sjømannskirke i utlandet, får du varme vafler med syltetøy. Dette er en klassiker som lager god stemning og serveres med rømme og eventuelt ost. Lefser er en meget tradisjonsrik norsk spesialitet, som kan serveres med både søtt (sukker, smør og kanel), salt(røkelaks) og bittert(gravlaks) tilbehør.