Stortinget må dessverre vente med å behandle saken om dobbelt statsborgerskap, på tross av at Frp-landsmøtet sa ja i helgen.

I helgen stemte Frp på sitt landsmøte for å tillate dobbelt statsborgerskap i Norge. Dermed vil et flertall på Stortinget, bestående av Venstre, SV, Krf, MDG og Høyre, gå inn for å tillate to pass.

– Vi er glade for at Frp har valgt å følge etter de andre ja-partiene. Nå blir det endelig mulig for Stortinget å vedta en lovendring, sier generalsekretær i Norwegians Worldwide, Hanne K. Aaberg.

Utredningen har nok en gang blitt utsatt, og vil ikke bli stemt over i Stortinget før etter sommeren. Foto: gcardinal / Wikimedia Commons
Utredningen har nok en gang blitt utsatt, og vil ikke bli stemt over i Stortinget før etter sommeren. Foto: gcardinal / Wikimedia Commons

– Skuffende

Vedtaket kommer imidlertid i skyggen av en melding fra fungerende innvandringsminister, Per Sandberg, om å utsette den pågående utredningen av saken.

Regjeringens utredning om dobbelt statsborgerskap skulle være klar og legges frem for Stortinget i fjor høst, men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug utsatte den til våren 2017. Nå blir saken utsatt igjen.

-Det er skuffende at saken utsettes på ubestemt tid. Mange nordmenn er berørt av saken, og har ventet lenge på en avklaring, sier Hanne K. Aaberg.

Håper på lovendring i år

Aaberg påpeker at det i dag er mange i Norge som får innvilget dobbelt statsborgerskap, men at dagens praktisering av statsborgerloven er urettferdig og fremstår som vilkårlig.

– Å innføre dobbelt statsborgerskap vil gjøre livet enklere for mange norske familier. Nå som det er flertall i Stortinget håper vi at saken vil løses raskt, og at dobbelt statsborgerskap for alle som kvalifiserer til det, blir en realitet i år.

Norge er det eneste landet i Norden som ikke tillater doble statsborgerskap.