Flere tusen etterkommere av nordmenn bruker tiden sin på å fremme Norge i utlandet. Russell og Alison Wiigs ble nettopp feiret av kongen for deres fremragende innsats i Canada i over 25 år.

Helt siden 1992 har Russell og Alison Wiigs vært aktive i det norske fellesskapet i Calgary i Canada. I 2014 ble de tildelt St. Olavs-medaljen for sitt betydelige arbeid, og i vår besøkte de Slottet og var i møte med Kong Harald.

“Du forventer ikke at dette skal skje med deg. Vi er veldig ydmyke over tildelingen og stolte over medaljene,” forteller en tydelig preget Russell.

Lidenskap for folkemusikkRussell and Allison Wiigs were awarded the St. Olafs Medal in 2014.

“Vi ble mottatt på en veldig nådig måte, og Kongen er en svært god samtalepartner,” sier Alison om audiensen med Kongen tidligere i mai. “Det var veldig ærverdig, men samtidig uformelt og imøtekommende.”

Ekteparet Wiigs har bidratt aktivt til det norske fellesskapet i Calgary i flere tiår. Barna deres ble under oppveksten kjent med sin norske familiearv, men det var ikke før barna var ute av redet at Alison og Russell engasjerte seg.

Alison liker musikk og å synge, og er med i det skandinaviske koret, og begge har lidenskap for skandinavisk folkedans. Russell har i tillegg en naturlig tendens til å involvere seg i organiseringen av arrangementer og å ta på seg lederroller.

«Sammen er vi et godt par,» sier han.

Norsk bakgrunn

Russells mor emigrerte fra Nord-Norge til New York City i 1929. Der møtte hun en norsk mann fra Brooklyn hvis foreldre kom fra Sør-Norge. Russells besteforeldre på farssiden møttes også i USA. Mens Russell er norsk på begge sider, har Alison røtter fra Irland og Skottland.

“For meg er det helt fantastisk at jeg fikk medaljen, men det beste er at Alison også har fått den,” sier Russell entusiastisk.

St.Olavs-medaljen ble stiftet av Kong Haakon VII 17. mars 1939. Den deles ut “til belønning av fortjenester ved utbredelse av kjennskap til Norge og fremme av forbindelsen mellom det utflyttede Norge og hjemlandet.”