Poteter utgjør en viktig del av det norske kostholdet. Vi kan takke potetene for at vi i dag har høstferie.

Barn i alle aldre var med på potetplukkingen. Det kunne være et strevsomt arbeid til tider, så det var lov å ta seg en hvil i potetvogna innimellom. Photo: Domkirkeodden / Digitalt Museum

Det er på høsten at bønder over hele landet høster inn avlingene sine for året, også haugevis av poteter. Etter andre verdenskrig var det vanlig at norske skolebarn fikk en ukes fri fra skolen. De skulle være med å plukke poteter på åkrene.

Noen bønder hadde ikke traktorer, så en hest pleide å gå rundt på jordene med en potetopptaker. Potetene hoppet opp av jorden, og barna skyndte seg for å plukke opp potetene som dukket opp.

Noen tiår senere ble potetåkrene forvandlet til strender på ferieparadis i Sør-Europa eller fjellheimen ved hytta. Sakte, men sikkert, skiftet potetferien navn til høstferien.

I dag er det normalt å ha høstferie i uke 40 eller 42, avhengig av hvilken landsdel du befinner deg i. De fleste norske barn bruker ferien på å leke ute i de fine høstfargene. Det eneste forholdet barna har til poteter i dag, er at de kanskje spiser dem i løpet av høstferieuka.

Alle måtte hjelpe til under potetferien. Photo: Domkirkeodden / Digitalt Museum
Poteten var en viktig matvare for Norge under og etter andre verdenskrig. Photo: Adolf Skjegstad / Domkirkeodden / Digitalt Museum
Hesten var en viktig hjelper under innhøstingen av potetene. Photo: Domkirkeodden / Digitalt Museum
Alle skolebarn var med å plukke poteter i høstferien. Photo: Domkirkeodden / Hamar Stiftstidende / Digitalt Museum