22. Juli 2011 ble Oslo rammet av et terrorangrep, utført av et enkeltmenneske. Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene. I etterkant av tragedien reagerte folk i Oslo med å samle seg i gatene og gå i rosetog, og hele byen var snart dekket av roser.

Den norske reaksjonen på terror ble lagt merke til. Anna Reimann i den tyske avisen Der Spiegel, skrev søndag 24 juli 2011: “Selv i den dypeste sorgen blir ikke det norske folk hysterisk eller hatefullt. Det er utrolig å se hvordan politikere og folket i gatene reagerer. De er i sin dypeste sorg og de gråter med verdighet. Likevel krever de ikke hevn. De vil heller ha mer menneskelighet og mer demokrati. Det er en av de mest bemerkelsesverdige styrkene ved dette lille landet.”

 

Det var rosehavet etter 22. juli som inspirerte smedene Tone Mörk Karlsrud og Tobbe Malm til å starte prosjektet JERNROSEN. Via sitt internasjonale nettverk inviterte de alle verdens smeder til å delta. Responsen var umiddelbar. Frem til dags dato har ca. 850 smeder (fra 24 land utenom Norge) bidratt med jernroser. Etterlatte, overlevende og andre berørte har vært i smia og fått hjelp til å smi sine roser til de som ble drept i terrorhandlingen. 90 roser er smidd av disse. Rosene skal integreres i et monument og et ferdig forslag til utforming skal presenteres i desember 2014.

Dette er et monument/solidaritetsprosjekt som ingen har bestilt, det er kun solidaritet og støtte til pårørende og overlevende som ligger bak.