Hans Majestet Kong Harald er for tiden i Dronning Maud Land – Norges biland i Antarktis. Kongen besøker den norske forskningsstasjonen Troll, som feirer 10-årsjubileum i dag, 11. februar. Dette er første gang en norsk konge besøker Norges biland i Antarktis.

Under besøket fikk Kong Harald en omvisning på selve Troll, og dro deretter til «Trollhaugen» – Norsk institutt for luftforsknings stasjon for luftmålinger.

Klima

Verdens reneste luft finnes i Antarktis. Likevel kan effekten av utslipp andre steder på kloden også finnes her. Kongen og følget hans fikk en orientering om arbeidet ved målestasjonen, hvor de blant annet gjør klimamålinger.

“Jeg tror dagens barn vil være mye mer fornuftige enn vi har vært, sa Kongen etter besøket, og pekte på at både kunnskapen og bevisstheten i dag er en helt annen”, skriver Kongehuset.no.

Forskningsstasjonen Troll

På 72° 01´ S, 2° 32´ Ø og 1270 meter over havet ligger Troll, Norges forskningsstasjon i Antarktis. Den ligger i Dronning Maud Land, 235 kilometer fra kysten, og ble opprinnelig etablert i 1989/90. I 2005 ble stasjonen oppgradert til helårsdrift.

Dronning Maud Land

Dronning Maud Land ligger på det antarktiske kontinent, 20° vestlig og 45° østlig lengde, og er norsk biland. Området utgjør en sjettedel av kontinentet og er nesten syv ganger større enn Norge. Det grenser mot britisk sektor i vest og australsk sektor i øst. Kilde: Norsk polarinsitutt.no