Vant med spektakulært trekk

Ikke bare ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk, han gjorde det på spektakulært vis gjennom et sjakk-trekk som vil bli stående i sjakk-historien.

Han utførte et trekk som av mange kunne se ut som en stor tabbe, da han lot motstanderen Sergey Karjakin ta dronningen hans. Men allerede to trekk før dette hadde han sett det de fleste ikke klarte å se; Karjakin ville ende i sjakk matt hvis han to dronningen.

Kampen ble holdt i South Street Seaport i New York. Det var den første verdensmester-kampen i New York siden 1995, da Garry Kasparov slo Viswanathan Anand i World Trade Center.

Nesten 10 millioner mennesker var innom for å følge med på kampen på World Chess, kampens offisielle nettside, mens 10,000 tilskuere så kampen live.

Vidundergutt 
Carlsen lærte seg sjakk fra sin far da han var liten gutt. Det ble tidlig en stor interesse for ham. Første mål var å slå sin søster, så sinfar, og han har ikke stoppet siden. Nå er han verdensmester. Han ble Internasjonal Grandmaster i en alder av 13 år, og karrieren hans har bare gått oppover siden. Han er også regjerende verdensmester i hurtig-sjakk.

TIME Magazine presenterer årlig en liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i live i verden. I 2013 ble Magnus Carlsen en del av denne eksklusive gruppen, under titans. Carlsen er den andre nordmannen noensinne som kommer med på denne listen, den første var Jan Egeland i 2006 for hans innsats i FN i blant annet Darfur. Garry Kasparov, tidligere verdensmester i sjakk og politisk aktivist, gir denne beskrivelsen av Carlsen:

 “…Carlsen er like karismatisk og selvdreven, som han er talentfull.  Hvis han an gjenopplive verdens fascinasjon for den ne kongelige sporten, vil vi snart leve i Carlsens tid”.

Carlsen ble verdensmester på sin 26 års bursdag, 30 november. En bedre gave kunne han knapt fått.

Sjakk…

  • Er et av verdens mest populære spill
  • Hver spiller begynner kampen med 16 brikker: en konge, en dronning, to tårn, to hester, to skråløpere og åtte bønder
  • Hver av brikkene beveger seg ulikt
  • Brikkene brukes til å ta motstanderen med målet om sjakk matt hvor kongen er satt ut av spill
  • Datamaskinen Deep Blue var den første til å slå en verdensmester i sjakk, da den slo regjerende mester Garry Kasparov i 1997