Programleder Rebecca Nedregotten Strand leder sendingen, som du kan se nederst i saken. Foto: NRK

Tekst: Maria Vang Ormhaug

Strikking er en svært populær hobby i Norge. I Nasjonal strikkekveld, blir det direktesendt verdensrekordforsøk i grenen “fra sau til genser”. Denne sendinga varer i minst 4,5 timer, til genseren er ferdig. Da skal altså først sauen klippes, garnet tvinnes, og genseren strikkes ferdig på 4,5 timer for å slå nåværende verdensrekord på 4 timer, 51 minutter og 14 sekunder. Klarer Norge å danke ut Australias rekord fra 2004? Når klokken slår 24, skal én sau klippes av én person mens sju personer karder, spinner og strikker ullen. Før solen står opp, må genseren være klar. Blir det ikke verdensrekord, blir det i det minste norgesrekord. Dette er ikke gjort i Norge før.

Før verdensrekorden skal slås, får du vite alt om strikking, med mange gjester i studio. Her får du blant annet vite mer om den klassiske Selbuvotten, som naturlig nok er fra Selbu. Strikking med to tråder i ulike farger (to-tråbinding) kom i bruk i Selbu fra 1856-1857. Den nye teknikken ga grunnlaget for selbustrikkingen som på kort tid ble en viktig næringsvei for bygda. Selbuvotter ble populært både i byen og i landet forøvrig, og mønsterstrikk kunne benyttes som byttemiddel hos den lokale kjøpmann og hos grossister i byen.

Selbu
Selbustrikkingen er fremdeles et godt varemerke for Selbu og er kjent landet over. Både Per Spook og Elinor Flor har benyttet selbumønstrene i sine kreasjoner. Da Selbu skulle velge motiv til kommunevåpen var det naturlig å benytte selburosen (åttebladsrosen) som motiv. Selbu har også reist et monument til ære for Selbuvotten.

Vi har snakket med Inger Kristiansen, daglig leder ved Selbu Husflid AS. Hun forteller om sitt forhold til strikking, og selbuvotten. “Jeg er svært stolt av vår strikketradisjon rundt  Selbuvotten og strikkebygda Selbu. Jeg er født og oppvokst i bygda og lærte å strikke votter da jeg var ca 8 år”, sier Kristiansen. Hun kan også fortelle om verdens største selbuvott, som ble laget ved hjelp av en stor dugnad.

“Ideen til verdens største Selbuvott ble unnfanget under 150 årsjubileet  for Selbuvotten i 2007. Det var regionkonservator Birgitta Odén som stod for ideen. Prosjektet ble ivaretatt i fellesskap av Selbu Museum og Selbu Husflidslag.  Det ble innhentet opplysninger fra Guinnes rekordbok om kriterier for godkjennelse som verdens største Selbuvott. Votten ble strikket med 3-tråds Selbugarn i ren ull og med stor rundpinne nr. 3. Samme garn og pinnestørrelse som for de originale Selbuvottene. Den første votten var ferdig sommeren 2010. Da målte den 247cm og det ble brukt 5,5 kg ullgarn. Husflidslaget fraktet votten rundt i bygda slik at alle som ville fikk strikke noen runder. Det tok ikke lang til før vott nummer to var i emninga og snart hadde vi et fiks ferdig par storvotter – verdens største par Selbuvotter.  Men Guinnes har latt vente på seg.  Vi har riktig nok fått godkjent benevnelsen verdens største strikkevott, men det holder ikke for oss i Selbu.Vi vil ha godkjenning for verdens største Selbuvott! Så vi venter fortsatt på brev fra Guinnes. Nå er det planlagt at vottene skal få et glasskap å henge i på vår butikk i sentrum av bygda, som en turiskattraksjon.”

Selv strikker Inger litt for kos og avslapping, helst om vinteren, men aldri for salg.

Se innslaget på NRK her: Nasjonal Strikkekveld NRK