En komité på sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt valgte ut tre norske filmer til kortlisten for Oscar-nominasjoner: 1001 Gram av Bent Hamer, Blind av Eskil Vogt og Brev til kongen av Hisham Zaman. Av disse har de nå valgt ut 1001 Gram, som Norges bidrag til “beste ikke-engelskspråklige film”.

For å være kvalifisert i denne kategorien kan kandidatene ikke ha vært produsert i USA, og 50 prosent av dialogen må være på et annet språk enn engelsk. Flere av de aktuelle norske filmene som kunne blitt nominert, har falt ut på grunn av disse kriteriene. Blant annet Frøken Julie og Tusen ganger god natt.

Om filmen:

1001 Gram

Filmen handler om den norske vitenskapskvinnen Marie. Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye en kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg, og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.

1001 Gram er produsert av Bent Hamer for BulBul Film og har verdenpremiere på filmfestivalen i Toronto 14. september, før den åpner Bergen International Film Festival den 23. september. Hamer har to ganger tidligere representert Norge i kampen om en Oscar, i 2003 med Salmer fra kjøkkenet og O’Horten i 2008.

Tidligere norske filmer som har blitt nominert til Oscar er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Ingen norske filmer har tidligere vunnet pris i denne kategorien, men Thor Heyerdahls Kon Tiki vant Oscar for beste dokumentar i 1950, og Den danske dikteren vant Oscar for beste animerte kortfilm i 2007.

Torsdag 15. januar vil det bli klart om det norske bidraget vil være med på den endelige nominasjonslista til Oscar-prisen. Filmutdelingen avholdes 22. februar i Los Angeles.

1001 gram kommer på kino 26. september i år.