Vikingene, Leif Erikson og oppdagelsen av Amerika (år 950-1000)
Vikingene er mest kjent som krigere og røvere, men de var også handelsmenn og gode sjømenn. Eirik den Røde er en av de store vikingheltene. Eiriks far ble landsforvist fra Norge og tok med seg familien til Island der det var en norsk Vikingkoloni. Eirik selv ble senere forvist fra Island og ble den første fastboende på Grønnland (bortsett fra urbefolkningen), og grunnla vikingkolonien der. Denne vikingkolonien døde ut etter hans død på grunn av klimaforandringer. Eiriks sønn var Leif Erikson, og han ble den første europeer som satte fot i Amerika, mer enn 600 år før Christopher Columbus.

Stedet Leif Erikson oppdaget i Amerika heter i dag Newfoundland, og han kalte det nye landet for ”Vinland”. Kolonien han opprettet er senere funnet av arkeologer. Det er usikkert hvorfor den døde ut, men antageligvis var avstanden mellom Norge, Island og Grønnland, til Amerika for stor.

Fridtjof Nansen (f. 1861- d. 1930): Erketypisk nordmann
Fridtjof Nansen er mest kjent for Grønnlandsekspedisjonen i 1890 årene. Han seilte et skip inn i den arktiske isen og tilbrakte 3 år fastfrosset der. Han prøvde å komme seg til nordpolen på ski mens han var frosset fast i isen. Da han kom tilbake til Norge ble han mottatt som en helt. Fridtjof Nansen ledet også skiekspedisjonen som var den første dokumenterte kryssingen av Grønnland.

Fridtjof Nansen var en vitenskapsmann, forsker og eventyrer, men også en statsmann, diplomat og menneskerettighetsforkjemper som representerte den norske ånden i nesten alt han gjorde. I 1922 mottok han Nobels fredspris for sitt internasjonale arbeid med flyktninger etter første verdenskrig.

Roald Amundsen (f. 1872- d. 1928): Polfarer
Etter at Norge ble uavhengig i 1905 var Roald Amundsen sammen med Fridtjof Nansen en av nasjonens sanne helter. Roald Amundsen er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde sydpolen, og for å ha funnet nordvestpassasjen som er en sjøvei fra Atlanterhavet til Stillehavet forbi den nordre delen av Canada.

I 2011 feirer vi Nansen og Amundsen-året. Les mer om dette ved å klikke på: NansenAmundsen

Du kan også lære mer om Nansen og Amundsen på Fram Museet i Oslo, som er dedikert til de norske polfarerne.

Thor Heyerdahl (f. 1914- d. 2002): Tropisk eventyrer
Utforskningen og arbeidet til Thor Heyerdahl er verdenskjent. Han er mest kjent for Kon Tiki ekspedisjonen der han seilte fra Peru til de Polynesiske øyene i en hjemmelaget båt for å bevise sin teori om at øyene kan ha blitt befolket av folk fra Amerika, og ikke Asia som var den vanlige oppfatningen på denne tiden. Med dette ble han også den første nordmann til å vinne en Oscar for hans dokumentar om Kon Tiki ekspedisjonen.

Thor Heyerdahl hadde en lang karriere som utforsker, vitenskapsmann og arbeidet for fred mellom nasjoner.

Kon Tiki Museet i Oslo kan du lære mer om Thor Heyerdahls ekspedisjoner.

Nils Henrik Abel (f. 1802- d. 1829): Matematisk Geni
Han ble bare 26 år, men Nils Henrik Abel etterlot seg signifikante spor i den matematiske verden. Allerede da han var 16 år produserte han kompliserte matematiske bevis. Arven hans lever i dag, Abeliske likninger er vanlige i matematikken, og parallelt med Nobelprisen deles Abel prisen ut i Oslo, for matematiske prestasjoner.

Mer informasjon om Nils Henrik Abel og om Abel prisen finner du ved å klikke på: Abelprisen