Norske misjonærer som emigrerte til USA er en viktig del av vår utvandrerhistorie og tema for en nylig utgitt bok på Ventura forlag. Boken har kommet ut i både norsk og engelsk versjon og heter «Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer».

Torbjørn Greipsland med de to utgavene av boken om de norskamerikanske misjonærene. Greipsland har tidligere skrevet fire bøker med utvandring som tema. Foto: Kari Undeland.

Norwegians Worldwide har tatt en prat med redaktør Torbjørn Greipsland om de spennende fortellingene.

Hva er unikt med denne boken i forhold til andre bøker om norske misjonærer i USA og ellers i verden?

– Det unike er at det er den første og eneste boken med en samlet oversikt over tusen norskamerikanske misjonærer, og omtale av 30 av dem. At det var så mange som reiste ut til land verden over, har overrasket lesere både i USA og Norge, sa Greipsland.

Hvorfor er det skrevet en versjon på norsk og en på engelsk?

– Forlaget Ventura har utgitt to versjoner, én for nordmenn på norsk og én for særlig norskamerikanere. Da de ikke nødvendigvis lenger leser norsk, må språket være engelsk.

Boken legger ut om den dramatiske innsatsen mange av dem gjorde. Kan du gi noen eksempler?

Elisabeth Tou reddet livet under dramatiske omstendigheter. Foto fra boken.

– Et eksempel er da Ella Rølvåg Brune skulle gå i land på øya Little Diomede i Beringstredet. Eskimoene måtte dra henne opp i et tau langs fjellsiden. Et annet er husmannsdattera Ellen Fredriksen fra Land som opplevde som ny i Kina at en ung mann ville drepe henne. Han ga etter hvert opp det, og ble hennes beste medarbeider. Misjonslegne Casper Skinsnes er en annen spennende person, han ble to ganger dødsdømt i Kina. Men dommene ble ikke utført. Da han kom tilbake til Kina i 1946, tok 10-15 000 kinesere imot ham. Ellers var det på Madagaskar, som i Kina, urolige tiår før og etter år 1900. Ekteparet Erik og Elisabeth Tou var i en rekke farefulle situasjoner. Elisabeth var alene hjemme da 200 opprørere kom. Hun kom seg opp på taket. Det berget livet hennes, for denne stammen av opprørere ville ikke voldta eller drepe en kvinne som var utendørs. Det visste Elisabeth. Både sorg og glede er viktige ingredienser i boken.

Hvorfor skal vi lese denne boken?

– Fordi det er eneste bok med denne oversikten og disse fortellingene. Misjonærene, mange av dem ganske unge, ofret liv og helse for å bringe det kristne budskapet til mennesker i andre kulturer og land og ved å bygge menigheter, skoler og sykehus. Disse misjonærene er en viktig del av vår utvandrerhistorie og de fortjener en bok. Dette temaet er dessverre ikke omtalt i sentrale bøker om det norske Amerika. Det skal også nevnes at anmeldere og lesere har gitt boken meget gode omtaler.

Hvor får man kjøpt boken?

– Alle bokhandlere kan skaffe den om de ikke har den på lager. Og bor noen langt fra en bokhandel, kan de kontakte meg på e-post torgrei@online.no, og få den tilsendt. I USA selger Jim Olson den engelske utgaven. Hans e-postadresse er  jimolson@midco.net.

Mer informasjon om Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer finnes på www.emigrantforlaget.no og www.norwegianheritage.org.