Norgesskolens nye leder, Rasa Ziburkute, har vært fascinert av norsk språk siden hun var 17 år. Nå håper hun at fascinasjonen smitter over på Norgesskolens elever i sommer.

Norwegians Worldwide har ansatt Rasa Ziburkute som ny leder for Norgesskolen etter Bodil Dahl. Rasa er utdannet filolog (språkforsker) fra Universitetet i St. Petersburg og Oslo, og har spesialisert seg på nordiske språk. Hun er født og oppvokst i Vilnius, Litauen, men har bodd over halve livet sitt i Norge.

I svært gode hender

Rasa tar over etter Bodil Dahl, som jobbet for Norwegians Worldwide i tre år og var Norgesskolens leder de to siste årene.

– Det har vært en helt fantastisk opplevelse å få lede Norgesskolen. Jeg kommer til å savne alle de flotte barna, de hyggelige foreldrene og de dyktige ansatte på Norgesskolen og i Norwegians Worldwide. Samtidig vet jeg at skolen er i svært gode hender med Rasa som ny leder, sier Bodil.

Vi tok en prat med Rasa om hennes forhold til norsk språk og forventninger til Norgesskolen i år.

Det er første året du skal lede Norgesskolen – hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til å hilse på elevene og familiene deres og ser fram til å hjelpe en kunnskapstørst gjeng med barn og unge inn i den norske kulturen denne sommeren. Og jeg gleder meg til å samarbeide med Sagavoll og lærerne og aktivitetslederne som kommer til å gjøre Norgesskolen til en flott opplevelse for elevene. Jeg må også si at jeg gruer meg litt til å hoppe etter Wirkola, min forgjenger Bodil Dahl, som gjorde en fantastisk jobb de årene hun ledet Norgesskolen. Men med litt tålmodighet og støtte fra alle som har vært på Norgesskolen før, tror jeg det skal gå fint.

Hva liker du med det norske språket?

– Jeg har vært fascinert av norsk språk siden jeg var 17 år gammel. Jeg elsker y-u-ø-lydene, man ser så søt ut når man uttaler dem. Og jeg synes det er artig at substantivet "rot" kan bety vidt forskjellige ting når det "et rot" og "ei rot".  Kanskje de norrønne forfedrene rotet det litt til? Jeg begeistrer meg også for uttrykk som jeg ikke hører så ofte lenger, som "høy på pæra", "tett i pappen", "jommen sa jeg smør" og "goddagmannøkseskaft".

Tror du det blir en ekstra utfordring for deg å lede Norgesskolen siden ditt eget morsmål er litauisk?

– Jeg tror ikke det blir en språklig utfordring, og sannsynligvis ikke en kulturell heller, da jeg også kommer fra Nord-Europa og har nå bodd i Norge i 27 år. På en annen side vil det å ha vokst opp med et annet skolesystem og ha fått norsken som mitt tredje fremmedspråk som student (etter engelsk og russisk på skolen), være en ressurs jeg kan bruke på å veilede lærerne ved Norgesskolen. I lederjobben tror jeg det er en styrke å ha et annet perspektiv på både språklæring og utdanning generelt og ha kjent ulike skolesystemer og metoder på kroppen.

 Årets tema for Norgesskolen er norsk popkultur, hva kommer dere til å fokusere på?

– Jeg har et ønske om at vi skal evne å vise utviklingen i den norske popkulturen uten å snakke ned felespill og lusekofte, men heller synliggjøre hvordan tradisjonene gir føde for nye kulturelle uttrykk. Jeg gleder meg til å presentere Norge som et mangfoldig og moderne samfunn, som et kult land, rett og slett.

Rasa startet som leder av Norgesskolen 14. mai og kan nås på: rasa.ziburkute@norgesskolen.no eller på tlf.: +47 41 57 21 08.