"Vinduet for å reise hjem lukker seg raskt, og mulighetene til å hjelpe nordmenn i utlandet blir stadig mindre", sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til nordmenn i utlandet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt en pressekonferanse torsdag 26 mars, hvor hun oppfordret alle nordmenn som har muligheten til å komme seg hjem med rutefly om å benytte seg av det raskest mulig. Hun beskriver en verden der reisemulighetene stadig snevres inn fordi mer og mer blir stengt i stadig flere land.

Utenriksdepartementet får rundt 1000 henvendelser i døgnet fra foresatte og nordmenn i utlandet som vil hjem. Departementet har oppbemannet med 90 personer som ifølge Søreide jobber døgnet rundt i samarbeid med Norges ambassader. UD i Oslo kan nås på telefon +47  23 95 00 00.

“Situasjonen oppleves som skremmende og kaotisk for mange. Vår høyeste prioritet er å hjelpe hjem folk på reise. Men vinduet for å reise hjem lukker seg raskt”,

Søreide hadde et klart budskap til nordmenn som vurdere å reise til utlandet i påsken.

“UD fraråder reiser til andre land, med mindre reisen er strengt nødvendig. Alle må være innforstått med muligheten for at norske myndigheter ikke kan hjelpe deg”. 

Søreide ber nordmenn som vil eller må forbli i utlandet om å kontakte sitt forsikringsselskap. Hun forteller at Utenriksdepartementet er i kontakt med forsikringsselskapenes organisasjon Finans Norge for å finne løsninger. Søreide ber også om at nordmenn i utlandet registrerer seg på reiseregistrering.no.

Hun forteller at Norge samarbeider med andre land om å få nordmenn hjem. Tyske myndigheter fikk til en flyvning fra Gambia. Vi fikk med noen norske passasjerer. Vi jobber med det samme fra Peru, sier hun.

Samarbeidet er særlig nært med de andre nordiske landene, og de jobbes med felles nordiske flyvninger hjem.

“Vi hjelper hverandre i Norden. Nordmenn i utlandet kan få hjelp i nordiske ambassader”.