Elever, foreldre og besteforeldre kan ha mange spørsmål før de sender sitt barn eller barnebarn til Norgesskolen. Her har vi samlet noen av de oftest stilte spørsmålene. Hvis dere har andre spørsmål, vennligst send dem til skolen@nww.no.

Hvordan bor elevene på Norgesskolen?
Elevene bor på internater på Sagavoll. Det er både enkelt- og dobbeltrom på internatene, dusj, toalett og dagligstue. Elevene deles inn i grupper etter alder og kjønn og hver gruppe får sin internatleder. Elevene får mulighet til å komme med innspill på valg av type rom og om hvem de ønsker som romkamerat.

Kan søsken bo på samme rom?
Elevene på Norgesskolen deles inn i internatgrupper etter alder og kjønn. Av praktiske grunner bor guttene i en etasje, og jentene i en annen. Søsken av samme kjønn kan godt dele rom dersom aldersforskjellen ikke er for stor. Før du melder barna på, undersøk om de eldste virkelig ønsker å dele rom med de yngste. På Norgesskolen har søsken masse berøringspunkter gjennom hele dagen  i grupper, i matsalen, under aktiviteter, og både yngre og eldre elever skaffer seg sine egne venner. Om et yngre barn får hjemlengsel, får eldre søsken alltid mulighet til være sammen med de yngste, ofte på kveldstid.

Hvordan er maten?
På Norgesskolen får vi typisk norsk kosthold. Vi spiser alle måltider i spisesalen og internatlederen sitter sammen med gruppen sin. Norsk kosthold inneholder mye brød, som kan være uvant for mange. Til frokost får vi havregrøt, ferskt brød, knekkebrød, ost, syltetøy, kjøttpålegg og frisk frukt. Til lunsj er det ofte salat, noen ganger suppe eller en annen varmrett, dessuten brød/rundstykker og forskjellige typer pålegg. Til middag får vi kjøtt fire dager, fisk to dager og vegetar en dag i uka. Vegetarianere og veganere samt elever med allergier får tilpasset mat daglig. Til kvelds spiser elevene nistepakke som de har smurt under lunsjen (oppbevares kjølig). Vi opplever av og til at noen elever klager på maten. Vi vet imidlertid at kjøkkenet på Sagavoll følkehøgskole alltid gjør sitt beste for å servere et godt utvalg av mat med ypperlig standard.

Mitt barn trenger en spesiell diett – hva gjør vi?
Det er viktig at vi får detaljert beskjed om ditt barns diett slik at vi kan orientere kjøkkenet på Sagavoll Folkehøgskole om dette. Man fyller inn informasjon om diett eller allergier på skjema del 2, etter at man har meldt på eleven.

Kan elevene få vasket tøy?
Det blir anledning til å vaske tøy de to første ukene etter vasketurnus. Det er viktig at tøyet merkes godt, spesielt for de minste elevene, da det er lederne som vasker deres klær. Vi regner med at de eldste elevene ordner egen klesvask. Norgesskolen dekker utgiftene til klesvasken.

Hva skal vi pakke?
I tillegg til vanlige klær, anbefaler vi at barnet ditt har med seg regntøy, varmt og vindtett tøy og både inne- og utesko. Husk også å pakke badetøy og badehåndkle. Skolen sørger for dyne, pute, sengetøy og håndklær til alle elevene. Vi har også telt, liggeunderlag og soveposer til telttur. Utstyrslisten viser hva elevene bør ha med seg av utstyr for øvrig, se her.

Kan elevene ta med mobiltelefon, ipad og bærbar pc?
Barna/ungdommen kan ha mobiltelefon, ipad og bærbar pc med seg. De skal imidlertid kun benyttes i kommunikasjonstimen. Da kan elevene kontakte familie og spille spill. Bærbar pc og ipads kan også benyttes ved behov i undervisningen. Det gir lærerne beskjed om for de timene det gjelder.

Skal elevene ha med seg lommepenger?
Ved betaling av skolenpengene går 500 NOK til lommepenger. Vi har en elevbank hvor elevene kan ta ut 500 NOK. Banken har faste åpningstider og de kan ta ut penger ved behov. De trenger derfor ikke å ha med mer penger. Elevene kan ved behov ta med ett kredittkort eller mer penger. Vi understreker imidlertid at penger og verdisaker er elevenes eget ansvar.

Er det noe krav til forkunnskaper i norsk språk?
Det er ikke nødvendig å kunne norsk for å delta på Norgesskolen. I undervisningen deles elevene i grupper etter alder og ferdighet. Norgesskolens språk er norsk og brukes i alle organiserte aktiviteter. Annet språk kan bli benyttet når det er nødvendig av hensyn til elevene.

Er det mulig å delta på Norgesskolen i en kortere periode?
Norgesskolen er et 2,5 ukers tilbud med et helhetlig undervisningsprogram og en sommerleir. Vi anbefaler alle elever å være på Norgesskolen i hele perioden for å få utbytte og glede av aktiviteter og utflukter. På Norgesskolen finner barn venner svært fort, og etter det de forteller oss, oppleves ikke tida borte fra familien som lang. Vi har hatt elever som av ulike årsaker måtte reise hjem tidligere, og det er alltid ganske trist for dem og deres nye venner å ta avskjed. Men vi forstår at det kan oppstå hjemlengsel i et nytt miljø. Hvert år har vi tøffe ni- og tiåringer som glemmer å ringe hjem fra Norgesskolen, fordi de har det for travelt med sine nye venner, og eldre barn som trenger litt tid til å bli husvarme. Dere som foreldre vet best om barnet deres er modent og selvstendig nok til å være borte fra familien i 18 dager.

Hva skjer hvis barnet mitt må reise hjem?
I løpet av Norgesskolen kan det skje at vi må sende elever hjem p.g.a. sykdom, hjemlengsel eller fordi de har brutt skolens regler. En eventuell hjemsendelse vil naturligvis kun skje etter kontakt med foreldre eller foresatte, og den vil foregå for egen regning. I slike tilfeller kan vi ikke refundere skolepengene da utgiftene til både personale og lokaler er de samme.

Har dere regler for bruk av alkohol, tobakk og narkotika?
Vi understreker at bruk av alkohol og narkotika er forbudt. Det er heller ikke tillatt å røyke på skolen. Lederne vil påse at reglene blir overholdt. I den forbindelse gjør vi oppmerksom på at overtredelse av reglene vil kunne medføre øyeblikkelig hjemsendelse. En eventuell hjemsendelse vil naturligvis kun skje etter kontakt med foreldre eller foresatte, og den vil foregå for egen regning.

Kan elevene ta med et eget instrument?
Ja, de kan gjerne ta med et eget instrument. De har mulighet til å øve på kveldene. Vi oppfordrer også elever til å vise sine talenter på talentkvelden og på opptredenen avslutningsdagen. Vi har imidlertid også tilgang til pianoer, flygler, gitarer og trommer på Sagavoll Folkehøgskole, så vi hører ofte en eller annen elev som spiller – og det er gøy!

Må elevene være norske statsborgere for å delta?
Elevene trenger ikke å være norske statsborgere for å delta. De fleste elevene er norske statsborgere, men elever med alle nasjonaliteter er velkomne.

Hva skjer hvis barnet mitt blir sykt?

Vi følger eleven til lege hvis han/hun blir syk. Hvis det er alvorlig, informerer vi foreldre og kontaktpersoner. Hvis eleven er eldre enn 16 år, må man betale for besøket hos lege. Norgesskolen legger ut, men forventer å få kostandene refundert av foreldrene.

Mitt barn har spesielle behov, kan han/hun delta på Norgesskolen?
Det kommer an på behovene.  Vi har en kombinasjon av klasseromsundervisning og fysiske aktiviteter på skolen. Elevene bør kunne delta på begge deler. For spørsmål, vennligst kontakt skolen@nww.no