Mange drømmer om å reise til USA å studere, men det er ikke bare å flakse seg over Atlanteren, det må noen runder med forberedelser til. De slipper som kjent ikke inn hva eller hvem som helst, så det gjelder å ha papirarbeidet i orden. Det kan være verdt strevet, USA har over 4000 universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner, samt tusenvis av fagkombinasjoner.

Her er noen tips til forberedelser dersom vil dra over dammen:

Begynn forberedelsene tidlig!
Det er essensielt at du forbereder deg i god tid hvis du skal flytte til USA for en lengre periode enn tre måneder. Det er en del papirarbeid. Du må innom ambassaden, og hvis noe er feil, må du kanskje vente en uke eller to på at de skal få de nye papirene de trenger, du må plutselig ha noen dokumenter du ikke var klar over, etc etc.. Søknadsprosesser kan du ikke kontrollere hastigheten på selv, derfor er det lurt å sikre seg med litt ekstra god margin. I tillegg er det større sjanse til at du får alt det andre praktiske i orden hvis du vet helt sikkert at du kan reise. Flybilletter blir også dyrere jo lengre du venter, så alle piler peker mot å starte tidlig. Det finnes uavhengige organisasjoner som tilbyr rådgivning på dette feltet, som Norge-Amerika Foreningen, hvor du også kan søke om stipend.

Jobb frivillig
Amerikanere elsker frivillighetsarbeid, og hvis du har dette på Cv’en er det veldig positivt. Dersom du søker stipend kan dette også være et pluss, og hvis du er på vippen kan det være slike ting som avgjør.

Bli venn med foreleseren og sjefen din
Du kommer til å trenge anbefalingsbrev fra dem, og da er det en fordel at de vet hvem du er. Sjefen din vet forhåpentligvis hvem du er fra før, men i en stor forelesningssal er det fort gjort at man ikke får snakket så mye med foreleseren. Men du må altså ha flere anbefalingsbrev, og det kan være faglig lærerikt i tillegg, så du har ingenting å tape på det.

Bruk nettverket ditt
Bruk Facebook, Linkedin, Twitter, alt du har for å få bra kontakter. Det kan være gull verdt å kjenne noen dit du skal, og kanskje en venn av deg har en venn i nettopp den byen du skal til. Det kan være ensomt å flytte for seg selv til et nytt sted, og det er viktig at du også får noe ut av det sosiale. Etter en stund klarer man seg sannsynligvis fint selv, men helt i starten kan ting som er enkle her hjemme plutselig ikke være så selvsagte. Litt starthjelp er godt å ha.

Opprett en sparekonto
Skolepenger varierer mellom offentlige og private universiteter og mellom delstatene. Følgende overslag er cirka skolepenger: Bachelorgrad: US$ 15,000 til 40,000 per år. Mastergrad: US$ 20,000 til 60,000 per år. Konklusjon: Du trenger penger. Det er også mulig å søke om stipend, direkte fra skolen eller gjennom en stipendorganisasjon som Norge-Amerika Foreningen, som deler ut stipender til studenter på Master og Phd – nivå, og formidler søknader til Bachelor skoler som igjen har stipend.

Les mer om visumregler for USA på den amerikanske ambassadens hjemmeside www.usembassy.gov

Gå til Norge-Amerika Foreningens hjemmeside www.noram.no for å søke stipend eller booke veiledningstime