Norgesskolen gir et unikt innblikk i norsk kultur

Astrid Easton var Norgesskolens første elev fra Australia da hun deltok i juli 2008 som 15 åring.  Hennes mor Tove er fra Bergen og er gift med Kim som er syvende generasjons australier med aner fra engelske straffefanger.  Familien har vært bosatt på Sunshine Coast i delstaten Queensland siden 1988 – fem år for Astrid ble født – og bor der fortsatt.  Astrid fikk tillatelse fra Maleny High School, til å ta seg fri i et halvt år slik at hun kunne gå 10 klasse på Rothaugen skole i Bergen.

Under forberedelsene skoleåret i Bergen var vi i Brisbane på kontoret til den norske konsulen for å fornye Astrids norske pass.  Mens vi ventet på tur leste vi i bøker og magasiner og det var der Astrid tilfeldigvis fant bladet The Norseman.  Her var det en artikkel om Norgesskolen og Astrid sa det hadde vært fantastisk om hun kunne gå på Norgesskolen før hun begynte på Rothaugen.  Mormor i Bergen tok kontakt med Norgesskolen og slik ble det at Astrid kom til Norgesskolen i juli 2008.

Det er vanskelig å utrykke i et par ord hvor fantastisk Astrid hadde det på Norgesskolen. Hun har fått venner for livet og har fått et helt unikt innblikk inn i sine norske aners kultur og tradisjoner.  Hun ble faktisk så tent på Norge at hun reiste tilbake da hun var ferdig på gymnaset. Nå har hun nettopp avsluttet et år på Fana Folkehøgskule i Bergen.  Hun snakker flytende norsk og har en utrolig evne til å etterligne dialekter, så uavhengig av hvem hun snakker med så snakker hun enten stavangersk eller nordnorsk eller bergensk med et par nynorske ord slengt inn som for eksempel ‘eg veit ikje’ og ‘jeg skal til byen på laurdag’.  Hennes tid på Norgesskolen har gjort henne norsk på en måte som hun ikke kunne ha blitt med bare sin gamle mor som inspirasjon. Norge kan nå regne henne som en av sine egne!